Take a fresh look at your lifestyle.

6000+ Ancient Indian History MCQs PDF Download in English & Hindi for UPSC & SSC exams

Ancient Indian History MCQ pdf download is available in English as well as in Hindi. Here in this post, you will get 6000+ MCQs of Indian History which are asked or likely to be asked in the General Competitive exams such as UPSC, SSC, Railways, Banking, etc.

ABOUT Indian History:-

Indian History Covers Indus Valley Civilization, Arab Conquest, Mauryan Empire, Delhi Sultanate, Mughal Empire, Maratha empire, Bhakti & Sufi movement, English East India Company emergence, Indian National Movement, Mahatma Gandhi’s arrival, and so on.

READ MORE: Indian History & Administration of Tamilnadu PDF Download

The main corpus of writing dated from the Indus Civilization is in the form of some two thousand inscribed seals in good, legible conditions. (In case you don’t know what seals are, they are used to make impressions on malleable material like clay.)

Although these seals and samples of Indus writing have been floating around the scholastic world for close to 70 years, little progress has been made on deciphering this elegant script. However, we should not blame scholars for their lack of progress, for there are some major impediments to decipherment:

  • Very short and brief texts. The average number of symbols on the seals is 5, and the longest is only 26.
  • The language underneath is unknown.
  • Lack of bilingual texts.
Indian History 1000 MCQs in English & Hindi PDF

Download Indian History 1500+ MCQS in English

PDF Preview:

Book Details:

Books Details:-

Book Name:Indian History 1500 MCQs
Source:Ourstudycircle
Book Format:PDF
No of Pages:550
Language:English
Storage:Google Drive

Download Indian History MCQs in English from the above link which is useful for UPSC, SSC, Banking, Railways, NDA, etc. The file format is in PDF. Please share this page with other aspirants who are in need.


Download Indian History 1000+ MCQs in Hindi:-

PDF Preview:

Books Details:-

Book Name:Indian History 1500 MCQs
Source:Examstocks
Book Format:PDF
No of Pages:110
Language:Hindi
Storage:Google Drive

Download Indian History MCQs in Hindi from the above link which is useful for UPSC, SSC, Banking, Railways, NDA, etc. The file format is in PDF. Please share this page with other aspirants who are in need.

UPSC History 4600 MCQS With Previous Papers PDF

UPSC History 4600 MCQs Questions with Explanations for UPSC, SSC & Banking
Indian History MCQs PDF

Books Details:-

Book Name:UPSC History 4600 MCQs
Source:Pavithran.Net
Book Format:PDF
No of Pages:886
Language:English
Storage:Google Drive

Download Ancient Indian History MCQ pdf download for UPSC has 4600 Questions with Answers from the above link.

READ MORE: Disha’s Quick Indian History Book PDF Download

Indian History MCQs

1. Which of the following Vedas deals with magic spells and witchcraft?
(a) Rigveda
(b) Samaveda
(c) Yajurveda
(d) Atharvaveda

Ans: (d)

2. The later Vedic Age means the age of the compilation of
(a) Samhitas
(b) Brahmanas
(c) Aranyakas
(d) All the above

Ans: (d)

3. The Vedic religion along with its Later (Vedic) developments is actually known as

(a) Hinduism
(b) Brahmanism
(c) Bhagavatism
(d) Vedic Dharma

Ans: (b)

4. The Vedic Aryans first settled in the region of
(a) Central India
(b) Gangetic Doab
(c) Saptasindhu
(d) Kashmir and Punjab

Ans: (c)

5. Which of the following contains the famous Gayatri mantra?
(a) Rigveda
(b) Samaveda
(c) Kathopanishad
(d) Aitareya Brahmana

Ans: (a)

6. The famous Gayatri mantra is addressed to
(a) Indra
(b) Varuna
(c) Pashupati
(d) Savita

Ans: (d)

7. Two highest, gods in the Vedic religion were
(a) Agni and Savitri
(b) Vishnu and Mitra
(c) Indra and Varuna
(d) Surya and Pushan

Ans: (c)

8. Division of the Vedic society into four classes is clearly mentioned in the
(a) Yajurveda
(b) Purusa-sukta of Rigveda
(c) Upanishads
(d) Shatapatha Brahmana

Ans: (b)

9. This Vedic God was ‘a breaker of the forts’ and also a ‘war god’
(a) Indra
(b) Yama
(c) Marut
(d) Varuna

Ans: (a)

10. The Harappan or Indus Valley Civilisation flourished during the __ age.
(a) Megalithic
(b) Paleolithic
(c) Neolithic
(d) Chalcolithic

Ans: (d)

11. The first metal to be extensively used by the people in India was
(a) Bronze
(b) Copper
(c) Iron
(d) Tin

Ans: (b)

12. Which of the following civilizations is net associated with the Harappan Civilisation?
(a) Mesopotamian
(b) Egyptian
(c) Sumerian
(d) Chinese

Ans: (d)

13. Of the following scholars who was the first to discover the traces of the
Harappan Civilisation?
(a) Sir John Marshall
(b) RD Banerji
(c) A Cunningham
(d) Daya Ram Sahani

Ans: (d)

14. The Harappan Civilisation achieved far greater advancement than Sumer, Elam, etc. on account of its
(a) town planning
(b) metalworking
(c) weights and measures
(d) seals and figures

Ans: (a)

15. The town planning in the Harappan Civilisation was inspired by regard for

(a) beauty and utility
(b) uniformity
(c) sanitation and public health
(d) demographic factor

Ans: (c)

16. The Indus or Harappan Civilisation is distinguished from the other
contemporary civilizations by its
(a) town planning
(b) underground drainage system
(c) uniformity of weights and measures
(d) large agricultural surplus

Ans: (b)

17. Match the location of the following Harappan sites:
List-1 List-2
(Sites) (States)
A. Ropar (i) Uttar Pradesh
B. Alamgirpur (ii) Punjab
C. Kalibangan (iii) Gujarat
D. Dholavira (iv) Rajasthan
E. Banawali (v) Haryana
Codes:
A B C D E
(a) ii i iv iii v
(b) i ii iii iv v
(c) ii i iii iv v
(d) ii iii I v iv

Ans: (a)

18. The date of the Harappan Civilisation (2300-1750 BC) has been fixed on
the basis of
(a) Pottery design
(b) Stratification
(c) Aryan invasion
(d) Radio Carbon-14 dating

Ans: (d)

19. Most of the large Harappan towns had for fortifications which served the
purpose of
(a) safety from robbers
(b) protection against cattle raiders
(c) protection against floods
(d) All the above

Ans: (d)

20. Cereal(s) grown by the people of the Harappan Civilisation was/were
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Millet
(d) All the above

Ans: (d)

RELATED POST:-


Useful Books for Competitive Exams:

Download Adda24x7 Paid e-Books PDF
Download All Arihant Publication Books PDF
Download All Kiran Books PDF
Download All History Books in PDF
Download All General English Books PDF
Download All Aptitude Books PDF
Download All General Awareness Books PDF
Download All Geography Books PDF
Download All Economics Books PDF
Download All Polity Books PDF
Download All Banking Preparation Books PDF
Download All SSC Preparation Books PDF
Download All Disha Publication Books PDF

Best Books for Competitive Exams [PDF]

👉 Best Books for SSC Exam Download PDF

👉 Best Books for Railway Exams Download PDF

👉 TNPSC Preparation Books & Study Materials PDF

Disclaimer: Pavithran.Net doesn’t aim to promote or condone piracy in any way. We do not own any of these books. We neither create nor scan this Book. The Images, Books & other Contents are copyrighted to their respective owners. We are providing the PDF of Books that are already available on the Internet, Websites, and Social Media like Facebook, Telegram, Whatsapp, etc. We highly encourage visitors to Buy the Original content from their Official Sites. If any way it violates the law or anybody has Copyright issues/ having discrepancies over this post, Please Take our Contact Page to get in touch with us. We will reply as soon as we receive your Mails.

🙏We Need Your Support. Please Share the Link if it is helpful to your Cherished circle🙏

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.